top of page
Поиск
  • Фото автораukrlitva

Найбільш небезпечний фейк про Південь України

Північне Причорномор’я і Південь України досі страждає від відлуння міфологізованої історії про цивілізаційну роль для цих «пустих земель» російської імператриці Катерини ІІ у 18-му столітті; власне на цьому ґрунтується ідея «Новоросії». На жаль, саме таку розповідь про історію Півдня України можна почути і під час екскурсій, і в громадах під час спілкування з людьми.

Задля протидії історичним фейкам і, зокрема, фейку про «Новоросію», ХМГО «Культурний центр Україна-Литва» розробив новий сайт. Він розповідає про фейки як інструмент маніпуляцій з нашою свідомістю і нашою історією. Тут ви знайдете приклади історичних фейків і побачите, чому деякі з них є дуже небезпечними. Дізнаєтесь, як дослідження Фортеці Тягинь у Бериславському районі Херсонської області та сучасні відкриття археологів Інституту археології НАНУ повністю спростовують історичний міф про так звану «Новоросію».

Інформація подана дуже коротко і доступно, але це справжня зброя проти найбільш небезпечного фейка, який руйнує нашу ідентичність і спотворює нашу історію.




Для того, щоб якомога більше людей скористалися цим ресурсом, у січні 2022 р. ХМГО "Культурний центр Україна-Литва" провів два вебінари – для керівників територіальних громад Херсонської області, працівників місцевих адміністрацій, вчителів та керівництва шкіл, а також для гідів. Ми говорили про те, як відрізняти фейки і протидіяти маніпуляціям, і що можуть зробити громади для відновлення справжньої історії України.


До вебінарів долучилися:

Модератори:

Сергій Данилов, н.с. Інституту сходознавства НАН України, заступник директора Центру близькосхідних досліджень

Дементій Білий, історик, Голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України.

Спікери:

Наталя Бімбірайте, голова правління Культурного центру Україна-Литва, керівниця проєкту. Світлана Біляєва, д.і.н., професорка, начальниця Південної середньовічної експедиції Інституту археології НАН України Олена Афанасьєва, голова ГО «Центр культурного розвитку Тотем», кураторка проєктів у сфері культури та мистецтва Ліза Євсеєва, керівник наукових досліджень ГО "Новокаховське товариство охорони культурної спадщини", архітекторка.



Матеріали розроблені ХМГО "Культурний центр Україна-Литва" в рамках грантової програми проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», який виконується IREX (Рада наукових досліджень та обмінів) за підтримки Посольств Великої Британії та США. Зміст матеріалів не обов’язково відображає думку та не є офіційною позицією IREX, а також Урядів Великої Британії та США. Дані матеріали дозволяється використовувати із навчальною метою та за умови, якщо це здійснюється безоплатно для кінцевого споживача. Обов'язковим є посилання на IREX та проєкт «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність».


41 просмотр0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page